Zupa z borowików

Prosta i pyszna tradycyjna grzybowa z Podlasia


Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 6 - 8 porcji

Składniki

  • 40-50 g suszonych borowików (kapeluszy)
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • śmietana do zup
  • natka lub inna zielenina do przybrania
  • sól, pieprz
  • łazanki lub ziemniaki jako dodatek do podania

Reklama

Sposób przygotowania



1. Suszone kapelusze borowików opłucz. Następnie zalej je 1,5 l wody i mocz przez ok. 3 godziny.

2. Namoczone grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły (ok. 40 minut).

3. Włoszczyznę i cebulę obierz, umyj, a następnie dodaj do gotujących się grzybów po ok. 30 minutach od rozpoczęcia gotowania (włoszczyznę możesz pokroić na grube kawałki). Gotuj, aż warzywa staną się miękkie.

4. Gotowy wywar przecedź. Ugotowane grzyby pokrój następnie na średniej grubości kawałki i włóż je z powrotem do wywaru (włoszczyznę możesz później użyć np. do sałatki jarzynowej).

5. Ugotowaną zupę grzybową przypraw do smaku solą i pieprzem. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj. Powoli, ciągle mieszając, wlewaj śmietanę do pozostałej zupy. Serwuj np. z ugotowanymi ziemniakami lub łazankami, posypaną zieleniną

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje