Zupa z borowików

Prosta i pyszna tradycyjna grzybowa z Podlasia

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Suszone kapelusze borowików opłucz. Następnie zalej je 1,5 l wody i mocz przez ok. 3 godziny.

2. Namoczone grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły (ok. 40 minut).

3. Włoszczyznę i cebulę obierz, umyj, a następnie dodaj do gotujących się grzybów po ok. 30 minutach od rozpoczęcia gotowania (włoszczyznę możesz pokroić na grube kawałki). Gotuj, aż warzywa staną się miękkie.

4. Gotowy wywar przecedź. Ugotowane grzyby pokrój następnie na średniej grubości kawałki i włóż je z powrotem do wywaru (włoszczyznę możesz później użyć np. do sałatki jarzynowej).

5. Ugotowaną zupę grzybową przypraw do smaku solą i pieprzem. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj. Powoli, ciągle mieszając, wlewaj śmietanę do pozostałej zupy. Serwuj np. z ugotowanymi ziemniakami lub łazankami, posypaną zieleniną

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas