Zupa z brzoskwiń, pomarańczy i moreli
Ta zupa jest wyjątkowa. Smakuje jak aksamitny deser, orzeźwia i dostarcza naszemu organizmowi wielu witamin. Daj się skusić na brzoskwiniowo-pomarańczowo-morelową przygodę. Smacznego!
Składniki:
- cynamon
- 2 goździki
- 1 kg słodkich pomarańczy
- 5 suszonych moreli
- 1/2 kg brzoskwiń
- 2 duże jabłka
- miód lub cukier
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Morele zamoczyć w letniej wodzie na 15 minut, odsączyć, pokroić. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, po czym pokroić w kawałki razem z brzoskwiniami. Zalać woda, dodać goździki i cynamon do smaku, gotować do miękkości. Ostudzić i zmiksować.
Jedną pomarańczę wyszorować, sparzyć gorącą wodą, osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Skórkę dodać do musu jabłkowo-brzoskwiniowego. Obraną pomarańczę pokroić w plasterki i odłożyć. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok i połączyć go ze zmiksowanymi owocami. Zupę doprawić do smaku miodem lub cukrem i schłodzić. Przelać do niewielkich miseczek.