Reklama

Reklama

Zupa z ciecierzycy

Mocno rozgrzewa!

Składniki:

  • 30 dag ciecierzycy
  • 15 dag makaronu
  • włoszczyzna
  • 30 dag wędzonych żeberek
  • czerwona cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę zalej zimną bieżącą woda, mocz przez całą noc. Zmień wodę (powinno jej być trzy razy więcej niż ciecierzycy), gotuj 60 minut, pod koniec posól. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka z żeberkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, gotuj 40 minut na małym ogniu. Osobno ugotuj makaron.

Reklama

2. Wywar odcedź, włóż do niego ciecierzycę. Dopraw do smaku, gotuj jeszcze 10 minut. Cebulę pokrój w plastry, upraż na suchej patelni. Na talerzach rozkładaj makaron, zalej gorącą zupą, dekoruj krążkami cebuli. Udekoruj koperkiem lub pietruszką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje