Zupa z ciecierzycy
Ciecierzyca to nie tylko pełna białka witaminowa bomba, ale także produkt, który szybko syci i zapobiega na długo nagłym atakom głodu. Zupa z ciecierzycy to proste i sycące danie dla całej rodziny.
Składniki:
- 30 dag ciecierzycy
- 15 dag makaronu
- włoszczyzna
- 30 dag wędzonych żeberek
- czerwona cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę zalej zimną bieżącą woda, mocz przez całą noc. Zmień wodę (powinno jej być trzy razy więcej niż ciecierzycy), gotuj 60 minut, pod koniec posól. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka z żeberkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, gotuj 40 minut na małym ogniu. Osobno ugotuj makaron.
2. Wywar odcedź, włóż do niego ciecierzycę. Dopraw do smaku, gotuj jeszcze 10 minut. Cebulę pokrój w plastry, upraż na suchej patelni. Na talerzach rozkładaj makaron, zalej gorącą zupą, dekoruj krążkami cebuli. Udekoruj koperkiem lub pietruszką.
Zobacz również: