Zupa z cieciorki ze szpinakiem

Prosty przepis, nie tylko dla wegetarian.

Składniki

  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy (np. marki Jasmeen)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • imbir
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • gęsty jogurt

Sposób przygotowania

W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej niezmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z  odrobiną jogurtu naturalnego. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje