Zupa z cieciorki ze szpinakiem
Prosty przepis, nie tylko dla wegetarian.

Składniki
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy (np. marki Jasmeen)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1,7 l bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 200 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- imbir
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
- gęsty jogurt
Sposób przygotowania
W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej niezmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.