Zupa z cukinią i bazylią

Działa przeciwzapalnie, pobudza metabolizm, korzystnie wpływa na krew.

Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 3 cukinie pokrojone w kostkę
  • 1 rozdrobniony por
  • 1 garść listków bazylii
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 500 ml wody lub bulionu na kościach kurczaka
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj czosnek i por przez 3 minuty. Dodaj cukinię i całość smaż jeszcze przez 10 minut. Wrzuć skórkę z cytryny i wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Zgaś ogień i posyp bazylią. Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Zielona seria. Tylko zupy", F. Green. "Zielona seria" to zestaw nowoczesnych i praktycznych poradników z atrakcyjnymi pomysłami, jak szybko zrobić niebanalny, oryginalny, a przede wszystkim wartościowy posiłek, zgodnie z obraną dietą.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje