Zupa z cukinią i bazylią
Działa przeciwzapalnie, pobudza metabolizm, korzystnie wpływa na krew.

Składniki
- 3 cukinie pokrojone w kostkę
- 1 rozdrobniony por
- 1 garść listków bazylii
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 500 ml wody lub bulionu na kościach kurczaka
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
2 porcji
Sposób przygotowania
Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj czosnek i por przez 3 minuty. Dodaj cukinię i całość smaż jeszcze przez 10 minut. Wrzuć skórkę z cytryny i wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Zgaś ogień i posyp bazylią. Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku.
Przepis pochodzi z książki "Zielona seria. Tylko zupy", F. Green. "Zielona seria" to zestaw nowoczesnych i praktycznych poradników z atrakcyjnymi pomysłami, jak szybko zrobić niebanalny, oryginalny, a przede wszystkim wartościowy posiłek, zgodnie z obraną dietą.