Zupa z czerwonej fasoli
Wyjątkowo pożywna.
Składniki:
- 25 dag czerwonej fasoli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1-2 łyżeczki mielonej papryki
- przecier pomidorowy
- 10 dag kwaśnej śmietany
- 2 proc.
- 2 ząbki czosnku, chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziarna czerwonej fasoli namocz. Najlepiej pozostaw je w naczyniu z wodą na całą noc. Następnego dnia zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (ok. 60 minut).
2. W tym czasie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj jarzyny: marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera. Wrzuć je do garnka, zalej litrem wody. Dodaj fasolę. Całość posól, gotuj ok. 20 minut.
3. Na patelni rozgrzej smalec (lub inny tłuszcz). Cebulę obierz, drobno posiekaj, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj mąkę oraz słodką mieloną paprykę. Wymieszaj i jeszcze chwilę smaż razem. Przygotowaną zasmażką zapraw zupę fasolową. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 15 minut.
4. Dodaj 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Całość zapraw śmietaną. Na koniec dodaj pokrojone w krążki chili. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem.