Zupa z czerwonej soczewicy z boczniakami
Nasyci nawet największego głodomora!
Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 500 g boczniaków
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżki zmielonej kolendry, szczypta kurkumy
- 3-4 szklanki bulionu wege
- kilka łyżek gęstej śmietany
Przygotowanie:1. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony czosnek, cebulę i podsmażamy.
2. Dodajemy pokrojone w paski kapelusze boczniaków oraz przyprawy, smażymy kilka minut.
3. Dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż boczniaki zmiękną, dodajemy bulion.
4. Soczewicę płuczemy i gotujemy osobno, część miksujemy.
5. Całe ziarna i zmiksowaną część dodajemy do zupy.
6. Doprawiamy