Reklama

Reklama

Zupa z daszkiem z francuskiego ciasta

Świetny pomysł na oryginalne danie

Czas przyrządzenia: 1 godzina 20 minut
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 45 dag białej cebuli
  • 45 dag szalotek
  • 5-6 łyżek masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 120 ml porto
  • 1 litr esencjonalnego bulionu drobiowego
  • 10 dag drobno startego żółtego sera np. ementalera
  • 15-20 dag mrożonego francuskiego ciasta
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta suszonej szałwii
  • mielony czarny pieprz lsól

Sposób przygotowania

1. Szalotki włóż na 5 min do gorącej wody, dzięki temu łatwiej zdejmiesz z nich łupinki. Potem białe cebule oraz szalotki obierz,pokrój w plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 

2. W garnku stop masło,wrzuć cebule i szalotki,mieszając smaż je, aż staną się szkliste. Dodaj czosnek, listek laurowy oraz tymianek i szałwię. Duś na bardzo małym płomieniu 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj. 

3. Następnie do cebuli dodaj miód i podgrzewaj razem jeszcze ok. 5 minut. Potem wlej wino oraz porto, dobrze wymieszaj. Zwiększ płomień.Gotuj, aż prawie cały płyn wyparuje. 

4. Wtedy wlej gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Ciasto francuskie rozmroź, potnij na 6 kwadratów. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej ją do żaroodpornych miseczek.Przykryj kawałkami francuskiego ciasta.Posyp startym serem i zapiekaj 10 minut w temp.220°C. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje