Zupa z daszkiem z francuskiego ciasta

Świetny pomysł na oryginalne danie

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Szalotki włóż na 5 min do gorącej wody, dzięki temu łatwiej zdejmiesz z nich łupinki. Potem białe cebule oraz szalotki obierz,pokrój w plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 

2. W garnku stop masło,wrzuć cebule i szalotki,mieszając smaż je, aż staną się szkliste. Dodaj czosnek, listek laurowy oraz tymianek i szałwię. Duś na bardzo małym płomieniu 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj. 

3. Następnie do cebuli dodaj miód i podgrzewaj razem jeszcze ok. 5 minut. Potem wlej wino oraz porto, dobrze wymieszaj. Zwiększ płomień.Gotuj, aż prawie cały płyn wyparuje. 

4. Wtedy wlej gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Ciasto francuskie rozmroź, potnij na 6 kwadratów. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej ją do żaroodpornych miseczek.Przykryj kawałkami francuskiego ciasta.Posyp startym serem i zapiekaj 10 minut w temp.220°C. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas