Zupa z daszkiem z francuskiego ciasta
Świetny pomysł na oryginalne danie

Składniki
- 45 dag białej cebuli
- 45 dag szalotek
- 5-6 łyżek masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka miodu
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 120 ml porto
- 1 litr esencjonalnego bulionu drobiowego
- 10 dag drobno startego żółtego sera np. ementalera
- 15-20 dag mrożonego francuskiego ciasta
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta suszonej szałwii
- mielony czarny pieprz lsól
Sposób przygotowania
1. Szalotki włóż na 5 min do gorącej wody, dzięki temu łatwiej zdejmiesz z nich łupinki. Potem białe cebule oraz szalotki obierz,pokrój w plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 2. W garnku stop masło,wrzuć cebule i szalotki,mieszając smaż je, aż staną się szkliste. Dodaj czosnek, listek laurowy oraz tymianek i szałwię. Duś na bardzo małym płomieniu 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj. 3. Następnie do cebuli dodaj miód i podgrzewaj razem jeszcze ok. 5 minut. Potem wlej wino oraz porto, dobrze wymieszaj. Zwiększ płomień.Gotuj, aż prawie cały płyn wyparuje. 4. Wtedy wlej gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Ciasto francuskie rozmroź, potnij na 6 kwadratów. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej ją do żaroodpornych miseczek.Przykryj kawałkami francuskiego ciasta.Posyp startym serem i zapiekaj 10 minut w temp.220°C. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.