Reklama

Reklama

Zupa z dyni z prażonymi pestkami

Idealna na jesień!

Składniki dla: ok. 30 minut

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 100 g masła
  • 2 pomarańcze
  • 3–4 szklanki bulionu
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki świeżego imbiru + szczypta mielonego
  • mielony czarny pieprz
  • sól,
  • cukier

Sposób przygotowania

Dynię umyj, przekrój na ćwiartki i usuń pestki wraz z włóknami. Obierz i pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj i podsmaż na maśle. Dodaj dynię, szczyptę soli i startą skórkę z pomarańczy. Owoce przekrój na pół, wyciśnij z nich sok, dodaj wszystko do dyni. Całość dopraw imbirem w proszku i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksuj na gładki krem, doprawiając ją solą i cukrem. Podawaj z prażonymi pestkami dyni i mleczkiem kokosowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje