Zupa z fasolki szparagowej

Po drugim roku życia możesz zrobić swojemu dziecku taką oto zupę.

Do zupy najlepiej dodać świeżą fasolkę
Do zupy najlepiej dodać świeżą fasolkę 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki fasolki szparagowej (nie w sezonie może być mrożona) 
  • 2 łyżeczki śmietany
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę i ziemniaki dokładnie oczyść, obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój warzywa w drobniutką kostkę.

2. Włóż warzywa do garnka i zalej je wrzątkiem. Następnie gotuj aż do miękkości. Uwaga: mrożoną fasolkę dodaj do naczynia kilka minut później (fasolka gotuje się szybciej).

3. Gdy wywar z warzyw będzie gotowy, odlej trochę do kubeczka z 2 łyżkami śmietany. Wymieszaj całość i powoli wlewaj do garnka z zupą (dzięki temu śmietana się nie zważy).

4. Podawaj zupkę z drobno posiekanym koperkiem.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas