Zupa z fasolki szparagowej
Po drugim roku życia możesz zrobić swojemu dziecku taką oto zupę.
Składniki:
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki fasolki szparagowej (nie w sezonie może być mrożona)
- 2 łyżeczki śmietany
- kilka gałązek koperku
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę i ziemniaki dokładnie oczyść, obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój warzywa w drobniutką kostkę.
2. Włóż warzywa do garnka i zalej je wrzątkiem. Następnie gotuj aż do miękkości. Uwaga: mrożoną fasolkę dodaj do naczynia kilka minut później (fasolka gotuje się szybciej).
3. Gdy wywar z warzyw będzie gotowy, odlej trochę do kubeczka z 2 łyżkami śmietany. Wymieszaj całość i powoli wlewaj do garnka z zupą (dzięki temu śmietana się nie zważy).
4. Podawaj zupkę z drobno posiekanym koperkiem.