Zupa z gorgonzoli z gruszką i sherry
Wykwintna i smaczna.

Składniki na 4 porcje:
- 1 duża gruszka, - 1/8 l. sherry, - 2 cebule, - 2 łodyżki selera naciowego, - 50 g masła, 1/2 l. bulionu drobiowego, - 125 g sera Gorgonzola, - 200 g śmietany, - sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Gruszkę pokroić na kawałki, polać sherry i odstawić. Cebulę i selera pokroić w drobną kostkę. Selera poddusić na maśle, dwie łyżki odłożyć. Do pozostałego selera dodać cebulę i razem poddusić. Wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut., a następnie przecedzić. Ser rozkruszyć widelcem i wymieszać ze śmietaną. Do przecedzonego wywaru dodać sos serowo-śmietanowy oraz gruszki z sherry i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do bulionówek i dekorować kawałkami duszonego selera. Podawać z bagietką. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal