Zupa z knedlem z wątróbki
Pożywna i smaczna.

Składniki:
- 1/8 l. mleka,
- 2 bułki,
- 1 cebula,
- łyżka masła,
- 100 g wątroby wołowej,
- łyżka posiekanej zielonej cebulki,
- łyżka posiekanego majeranku,
- jajko,
- sól, pieprz,
- po 100 g marchewki, selera i pora,
- 1 l. bulionu wołowego
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, bułki pokroić na cienkie kromki i włożyć do miski. Zalać mlekiem i zostawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Masło rozgrzać na małej patelni i zeszklić na nim cebulę. Wątróbkę pokroić na duże kawałki i zmielić w maszynce. Wątróbkę, podsmażoną cebulkę, zioła i jajko dodać do bułek i dobrze wyrobić. Doprawić solą i pieprzem, ciasto odstawić.
Marchewkę, selera i pora pokroić w drobne słupki.
Zwilżyć ręce i formować kulki z ciasta. Bulion zagotować, włożyć knedle i gotować 15-25 minut na słabym ogniu. 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Można podawać z opiekanym wiejskim chlebem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal