Zupa z knedlem z wątróbki

Pożywna i smaczna.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 bułki,

- 1 cebula,

- łyżka masła,

- 100 g wątroby wołowej,

- łyżka posiekanej zielonej cebulki,

- łyżka posiekanego majeranku,

- jajko,

- sól, pieprz,

- po 100 g marchewki, selera i pora,

- 1 l. bulionu wołowego Przygotowanie: Mleko podgrzać, bułki pokroić na cienkie kromki i włożyć do miski. Zalać mlekiem i zostawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Masło rozgrzać na małej patelni i zeszklić na nim cebulę. Wątróbkę pokroić na duże kawałki i zmielić w maszynce. Wątróbkę, podsmażoną cebulkę, zioła i jajko dodać do bułek i dobrze wyrobić. Doprawić solą i pieprzem, ciasto odstawić.

Marchewkę, selera i pora pokroić w drobne słupki.

Zwilżyć ręce i formować kulki z ciasta. Bulion zagotować, włożyć knedle i gotować 15-25 minut na słabym ogniu. 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Można podawać z opiekanym wiejskim chlebem.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal