Zupa z marchewki

Idealnie kremowa, o lekko słodkawym smaku zupa, po którą nie sięgamy zbyt często. Powód? Przyjęło się, że jest jedynie dodatkiem, a nie głównym składnikiem zup na polskim stole. A szkoda, bo kto raz spróbuje marchewkowej, wraca do niej często.

Zupa z marchewki to cenne źródło witamin i minerałów
Zupa z marchewki to cenne źródło witamin i minerałów123RF/PICSEL

Marchew pokrój w talarki, cebulę posiekaj na drobno. Zalej bulionem i gotuj wraz z przyprawami.

Gdy marchew zmięknie, wyłącz palnik. Poczekaj, aż zupa lekko przestygnie, a następnie zmiksuj na gładko.

Podawaj z kleksem śmietany. Posyp pestkami słonecznika, udekoruj listkiem świeżych ziół.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas