Zupa z serem pleśniowym

Prosty przepis na smaczną zupę.

Przed podaniem zupe udekoruj plasterkami kalarepy
Przed podaniem zupe udekoruj plasterkami kalarepy123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kalarepy
  • 4 ziemniaki
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • pietruszka
  • łyżki
  • masła klarowanego
  • 10 dag sera Gouda
  • 4 małe serki topione śmietankowe
  • 50 g sera z niebieską pleśnią typu lazur
  • 1 łyżeczka wegety
  • 20 dag śmietany 18 proc.
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • świeży lubczyk
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Warzywa obierz, pokrój w kawałki (kilka plasterków kalarepy pozostaw do dekoracji, wrzuć do garnka, dodaj masło, przysmaż. Zalej wrzątkiem, dodaj listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, wegetę, pieprz, sól. Duś na małym ogniu 30 minut.

2. Wyjmij liść laurowy, ziele angielskie, zupę zmiksuj blenderem. Dodaj do niej serki topione, połowę startego sera żółtego i połowę sera pleśniowego. Gotuj, mieszając, by zupa nie przywarła do dna,10 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy.

3. Zupę wlej do miseczek, udekoruj plasterkami kalarepy, kostkami sera i startym serem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas