Zupa z soczewicą

Składniki
- 50 dag czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 małe pomidory
- 2 małe ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1-1,2 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml śmietany kremówki
- po 1/2 łyżeczki curry, kminu, pieprzu
- kajeńskiego, mielonej słodkiej papryki
- sól do smaku
- tymianek do dekoracji
4-6 porcji
Sposób przygotowania
Soczewicę zalej wodą, posól i gotuj ok. 25 minut. Pomidory sparz, obierz, oczyść i pokrój na kawałki. Marchewki,ziemniaki, czosnek oraz cebulę obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, a marchewkę oraz ziemniaki pokrój w kosteczkę. Bulion mocno podgrzej.W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem.Dodaj resztę warzyw (bez soczewicy). Zalej bulionem,wsyp przyprawy. Gotuj 5 minut. Po tym czasie dołóż soczewicę i gotuj jeszcze 10 minut. Dolej śmietanę,posól. Zupę rozlej do talerzy i udekoruj tymiankiem.