Reklama

Reklama

Zupa z soczewicy

Gęsta, sycąca i rozgrzewająca - czego chcieć więcej na nadchodzące chłodne dni?

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża marchewka
  • pół średniej cukinii
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, chili
  • 1 l bulionu warzywnego
  • olej/oliwa do podsmażenia warzyw

Paprykę, cebulę, marchewkę i cukinię drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę. W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej/oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa, czosnek i soczewicę. Chwilę podsmażamy aż do lekkiego zbrązowienia.

Reklama

Zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy dalej na mały ogniu, aż do zgęstnienia zupy .

Kosztujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili.

Podajemy z natką pietruszki, jogurtem naturalnym lub według własnych preferencji.



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje