Zupa z soczewicy

Gęsta, sycąca i rozgrzewająca - czego chcieć więcej na nadchodzące chłodne dni?

Taka zupa świetnie rozgrzewa
Taka zupa świetnie rozgrzewa123RF/PICSEL

Paprykę, cebulę, marchewkę i cukinię drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę. W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej/oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa, czosnek i soczewicę. Chwilę podsmażamy aż do lekkiego zbrązowienia.

Zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy dalej na mały ogniu, aż do zgęstnienia zupy .

Kosztujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili.

Podajemy z natką pietruszki, jogurtem naturalnym lub według własnych preferencji.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas