Reklama

Zupa z soczewicy

Pożywna i sycąca. Idealna na zdrowy obiad!

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania

Soczewicę opłukać na sicie. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Na rozgrzane dno naczynia wlać olej i dodać masło. Poem wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min.

Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką i ostrą paprykę, smażyć kilka minut.

Całość zalać bulionem i gotować około 20 min na średnim ogniu do miękkości, całość zblendować.

Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane obficie natka pietruszki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy