Zupa z soczewicy
Każdy, kto próbował, przyznaje, że jest tak dobra, że trudno poprzestać na jednej porcji. To przy okazji prawdziwa bomba białkowa i skarbnica witamin, która nawet wygląda radośnie.
Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, pozostawiamy do przestygnięcia, obieramy ze skórki, kroimy, usuwamy twarde części.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Cebule obieramy, myjemy, kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pomidory, smażymy oba warzywa razem kilka minut, co jakiś czas mieszamy. Dokładamy starte marchewkę i pietruszkę, podsmażamy całość przez pięć minut.
Zalewamy warzywa 1,5 l wody, dorzucamy soczewicę, przyprawy i koncentrat, gotujemy zupę, aż soczewica zmięknie, czyli ok 30 minut. Gotową dekorujemy zieleniną.