Zupa z wieprzowiną
Zupa dla całej rodziny.
Zupa z wieprzowiną123RF/PICSEL
Składniki
- 30 dag łopatki wieprzowej
- 6 pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- 2 łyżki oleju
- liść laurowy
- ziele angielskie
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso umyj, pokrój w cząstki. Pomidory sparz, zdejmij skórę, wyjmij nasiona. Miąższ pomidorowy i cebulę pokrój w kostkę. Włoszczyznę obierz, umyj. Mięso i cebulę podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Zalej 1,2 l wody, włóż włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj około godziny, aż mięso będzie miękkie.
2. Z wywaru wyjmij włoszczyznę, marchew pokrój w paski włóż do wywaru, dodaj pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotuj 15 minut. Zupę przypraw bazylią, oregano, solą i pieprzem.