Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana to stały punkt w menu szkolnych stołówek. Dzieci za nią przepadają i naprawdę trudno im się dziwić. Występuje w wielu wariantach, my prezentujemy jeden z najbardziej klasycznych.

Składniki
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 laska kiełbasy (np. podwawelskiej)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- majeranek
- tymianek
- 1 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki masła
Cebulę obieramy, myjemy, oczyszczamy. Kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy olej, po chwili zmniejszamy ogień, wrzucamy rozdrobnioną cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia. Dodajemy obrane, pokrojone drobno i oczyszczone marchewkę, pietruszkę i seler.
Całość podsmażamy kilka minut, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziela angielskie, listki laurowe, obrane i pokrojone ziemniaki, solimy, mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do zupy, dodajemy trzy łyżki masła i majeranek. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gotową posypujemy ulubioną świeżą zieleniną.