Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana to stały punkt w menu szkolnych stołówek. Dzieci za nią przepadają i naprawdę trudno im się dziwić. Występuje w wielu wariantach, my prezentujemy jeden z najbardziej klasycznych.

Solidna mięsna wkładka czyni zupę bardziej sycącą
Solidna mięsna wkładka czyni zupę bardziej sycącą123RF/PICSEL

Cebulę obieramy, myjemy, oczyszczamy. Kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy olej, po chwili zmniejszamy ogień, wrzucamy rozdrobnioną cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia. Dodajemy obrane, pokrojone drobno i oczyszczone marchewkę, pietruszkę i seler.

Całość podsmażamy kilka minut, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziela angielskie, listki laurowe, obrane i pokrojone ziemniaki, solimy, mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.

Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do zupy, dodajemy trzy łyżki masła i majeranek. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gotową posypujemy ulubioną świeżą zieleniną. 






INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas