Zupa ziemniaczana - krem
Pyszna i sycąca zupa.

Składniki
- 700 g ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2-3 łyżki masła,
- 1 szklanka słodkiej śmietanki,
- sól,
- pieprz mielony,
- 2 łyżki siekanych ziół: szczypiorku oraz natki pietruszki
na bulion (1,5 litra)
- 300 g mięsa wołowego,
- 1 nieduże udko z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- mały seler,
- por,
- 3 listki laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 3-4 ziarenka pieprzu,
- sól
Przygotowanie
Gotujemy bulion: do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy 2,5 l osolonej wody. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 godz. - do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa i mięso, wyławiamy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe.
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją w szerokim garnku na rozgrzanym maśle. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy je do cebuli i lekko podsmażamy. Zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę (z gotowania bulionu). Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy na krem. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na rumiano i dodajemy wraz z posiekanymi ziołami do zupy. Podgotowujemy zupę jeszcze 2-3 minuty i podajemy.