Zupa ziemniaczana z łososiem
Przepis na pyszną zupę
Składniki:
- włoszczyzna
- 40 dag ziemniaków
- 20 dag świeżego fileta z łososia
- 2 łyżki masła
- 10 dag serka topionego
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- sok z cytryny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- świeży koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w cząstki (poza selerem). Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny. Pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki włóż do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj 20 minut.
2. Łososia wraz z sokiem z cytryny dodaj do wywaru, gotuj 15 minut. Wyjmij go z zupy. Do zupy dodaj śmietanę i serki topione. Zagotuj. Włóż cząstki łososia, gotuj kilka minut.