Zupa ziemniaczana z ziołami
Najlepsza z jajkiem ugotowanym na twardo

Składniki
- po 1 dużym pęczku (po ok. 10 dag)
- natki pietruszki
- koperku oraz szczypiorku
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- sól, biały pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 większe rzodkiewki
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę. Zioła o płucz, osusz, po kilka gałązek odłóż do dekoracji,a resztę zieleniny posiekaj. Obierz i również posiekaj cebulę (jeśli lubisz, możesz dodać 1 ząbek czosnku).W garnku rozgrzej oliwę,wrzucić cebulę i mieszając,usmaż ją na szklisto. Dodaj ziemniaki. Smaż razem jeszcze chwilę, mieszając.
2. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 15 minut. Dodaj zioła. Zupę gotuj 5 minut. Zmiksuj. Wymieszaj z mlekiem. Ponownie zagotuj i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Rozlej do miseczek.Do każdej włóż jajka pokrojone na cząstki oraz rzodkiewki pocięte w plasterki. Odłożone zioła posiekaj, posyp nimi zupę.