Zupa ziemniaczana z ziołami

Najlepsza z jajkiem ugotowanym na twardo

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • po 1 dużym pęczku (po ok. 10 dag)
  • natki pietruszki
  • koperku oraz szczypiorku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • sól, biały pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 większe rzodkiewki
4 osób

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę. Zioła o płucz, osusz, po kilka gałązek odłóż do dekoracji,a resztę zieleniny posiekaj. Obierz i również posiekaj cebulę (jeśli lubisz, możesz dodać 1 ząbek czosnku).W garnku rozgrzej oliwę,wrzucić cebulę i mieszając,usmaż ją na szklisto. Dodaj ziemniaki. Smaż razem jeszcze chwilę, mieszając.

2. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 15 minut. Dodaj zioła. Zupę gotuj 5 minut. Zmiksuj. Wymieszaj z mlekiem. Ponownie zagotuj i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Rozlej do miseczek.Do każdej włóż jajka pokrojone na cząstki oraz rzodkiewki pocięte w plasterki. Odłożone zioła posiekaj, posyp nimi zupę.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?