Zupa ziemniaczana z ziołami
Najlepsza z jajkiem ugotowanym na twardo
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę. Zioła o płucz, osusz, po kilka gałązek odłóż do dekoracji,a resztę zieleniny posiekaj. Obierz i również posiekaj cebulę (jeśli lubisz, możesz dodać 1 ząbek czosnku).W garnku rozgrzej oliwę,wrzucić cebulę i mieszając,usmaż ją na szklisto. Dodaj ziemniaki. Smaż razem jeszcze chwilę, mieszając.
2. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 15 minut. Dodaj zioła. Zupę gotuj 5 minut. Zmiksuj. Wymieszaj z mlekiem. Ponownie zagotuj i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Rozlej do miseczek.Do każdej włóż jajka pokrojone na cząstki oraz rzodkiewki pocięte w plasterki. Odłożone zioła posiekaj, posyp nimi zupę.