Zupa ziemniaczano-dyniowa ze smażonymi kiełbaskami
Wyjątkowo smaczna.
Składniki:
- Pęczek włoszczyzny
- 200 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 2 kg dyni
- 2 kg ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 litry bulionu
- 4 listki laurowe
- Mielony kminek
- 4 łyżki Harissy
- Sól
- 6 kiełbasek Merguez
Przygotowanie:
Włoszczyznę pokroić. Cebulę, ziemniaki i dynię pokroić w kostkę, boczek w paski.
Łyżkę oliwy rozgrzać w garnku, usmażyć boczek, dodać cebulę, przesmażyć. Po 4 minutach dodać włoszczyznę. Wlać bulion i 1,5 l wody. Doprawić liściem laurowym, kminkiem i Harissą. Ziemniaki i gotować 20 minut, po 10 minutach dodać dynię. Posolić.
Kiełbaski lekko ponacinać, usmażyć na oleju. Zupę podawać z kiełbaskami.
Porada: Zupę można również zamrażać.