Zupa ziemniaczano-serowa z porem i grzankami
Lepsza wersja zupy ziemniaczanej.
Składniki:
- 500 g pora
- 200 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 l bulionu
- Listek laurowy
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 300 ml maślanki
- Łyżeczka maki ziemniaczanej
- 200 g śmietany
- 100-125 sera stilton
- Sól, pieprz
- 30-40 g masła
- Pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Pora pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę, czosnek drobno posiekać i wszystko podsmażyć na gorącym oleju. Wlać bulion. Dodać listek laurowy. Gotować 10-12 minut. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę. Mąkę ziemniaczaną dodać do maślanki, wymieszać. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać maślankę i śmietanę, gotować jedną minutę, mieszając. Do gorącej zupy dodać pokruszony ser i mieszać, aż się rozpuści. Wyjąć listek laurowy i zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem.
Grzanki usmażyć na maśle na złoty kolor.
Zupę podawać z grzankami i szczypiorkiem.