Zupa ziołowa
Ugotuj ją, a już na stałe zagości w twoim menu!

Składniki
- średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- po 2 pęczki natki i koperku
- pęczek kolendry
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 6 łyżek masła
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- ew. jajka jako dodatek
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól
- śmietana do zupy
8-9 porcji
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podduś w rondlu na rozgrzanym maśle. Wlej połowę bulionu, zagotuj.2. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do zupy. Gotuj 3 minuty. Zmiksuj. Pozostały bulion wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlej do gotującej się zupy. Mieszając, zagotuj. Dopraw sporą ilością mielonego pieprzu i ew. szczyptą soli. Zabiel delikatnie zahartowaną śmietaną (jeśli chcesz, później możesz też zrobić na zupie dodatkowo kleksy ze śmietany).3. Zupę ziołową możesz podać z ugotowanymi na twardo jajkami lub/i dodać do niej ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Możesz też serwować do niej stostowane pieczywo z pastą z suszonych pomidorów, papryki i gotowanej marchwi.