Zupka bananowa z czereśniami
Czas: około 25 minut; porcja – 230 kcal.

Składniki
- na 4 porcje
- 30 dag czereśni
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 200 ml nektaru czereśniowego
- 7,5 dag cukru
- 3 banany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 500 ml mleka
- 1/2 opakowania kremu waniliowego
- 3 ciasteczka
1. Czereśnie opłucz, osącz na sicie, pozbaw ogonków oraz pestek. Skrobię wymieszaj starannie z odrobiną nektaru owocowego. Resztę nektaru wlej do rondelka, zagotuj razem z cukrem.
2. Do rondla z nektarem wrzuć przygotowane czereśnie, gotuj około 5 minut. Dodaj rozprowadzoną w odrobinie nektaru skrobię. Wymieszaj starannie, gotuj razem jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, wystudź.
3. Dwa banany umyj starannie, obierz ze skórki, rozdrobnij. Umieść w misce, skrop sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Dalej miksując, wlewaj mleko oraz wsypuj krem waniliowy.
4. Powstałą zupę bananową schłodź, a następnie rozlej do talerzy lub miseczek. Obłóż plasterkami ostatniego obranego banana. Każdą porcję zupy polej czereśniowym kompotem. Podawaj na deser z maślanymi ciasteczkami.