Zupka z chrupkami kukurydzianymi

Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 żółtko
- bułka tarta
- 3 łyżki śmietany
- cukier
- sól
- pieprz
- chrupki kukurydziane
1. Marchewki oraz pietruszkę oczyść, opłucz. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w kosteczkę. Umyj starannie kawałek pora, pozostaw w całości. Warzywa włóż do garnka, zalej 4 szklankami wody.
2. Dodaj sporą szczyptę soli, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
3. Mięso mielone (np. drobiowe) wymieszaj w misce z żółtkiem i odrobiną bułki tartej. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpety. Wrzucaj je do wywaru. Gotuj razem jeszcze 10 minut.
4. Śmietanę rozprowadź w chochelce zupy, wlej do garnka. Podgrzej całość i zdejmij z ognia. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podawaj na stół z chrupkami.