Reklama

Zupy oczyszczające

Nie tylko pomagają odtruć organizm, dostarczają też energii i witamin. Przede wszystkim jednak są proste w przygotowaniu i pyszne!

Pomidorowa na ostro

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 2-4 osób

Składniki

  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 6 pomidorów obranych ze skórki (lub z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli bez pestek
  • 300 g cieciorki z puszki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1-2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 garść listków bazylii

Sposób przygotowania

Warzywa (poza pomidorami i cieciorką) pokrój w kostkę i podsmaż je na rozgrzanej oliwie wraz z kolendrą, kminem rzymskim, kurkumą, słodką papryką. Smaż, aż cebulka się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i chilli. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory, wymieszaj. Duś kilka minut i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj ok. 10 min., dodaj połowę ciecierzycy i zagotuj. Zmiksuj całość na krem, dopraw do smaku sokiem cytrynowym i dodaj resztę ciecierzycy. Jeszcze raz zagotuj (zupa powinna być gęsta). Podawaj z listkami bazylii. 

Zupa krem z zielonego groszku

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 2 osób

Składniki

  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 średnia szalotka
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek oraz paprykę obierz i drobno pokrój. Na rozgrzany olej najpierw wrzuć cebulę oraz czosnek, a po chwili paprykę. Całość posól i duś. Po kilku minutach dodaj groszek. Warzywa zalej 3/4 l wody i gotuj ok. 10-12 minut. Dopraw do smaku i zblenduj.

Reklama

Buraczkowa

Składniki

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • opcjonalnie: szczypiorek i feta do posypania

Sposób przygotowania

Warzywa umyj, obierz, pokrój i podsmaż na oliwie. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut (aż buraki będą miękkie). Całość zmiksuj i podawaj np. z uprażonymi nasionami, pestkami, szczypiorkiem i pokruszonym serem feta. Buraki możesz też upiec w folii w piekarniku i dodać do bulionu pod koniec gotowania - zupa zyska nieco inny, głębszy smak.

Ogórkowa z kaszą

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ogórki kiszone
  • 200-250 ml woda z ogórków do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę i selera umyj obierz i pokrój na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło i podsmaż warzywa. Całość zalej 0,75 litra wody, dodaj pora, listek laurowy, ziele angielskie i gotuj 25 minut na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ogórki starte na tarce wraz z 200 ml wody z ogórków. Wyjmij pora i dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj zupę kolejne 15 minut. Zagotuj, całość zmiksuj, ale niezbyt dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną, kleksem śmietany i koperku.



Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy