Zupy oczyszczające
Nie tylko pomagają odtruć organizm, dostarczają też energii i witamin. Przede wszystkim jednak są proste w przygotowaniu i pyszne!

Pomidorowa na ostro
Składniki
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 6 pomidorów obranych ze skórki (lub z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chilli bez pestek
- 300 g cieciorki z puszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- sól
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1-2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 garść listków bazylii
Sposób przygotowania
Warzywa (poza pomidorami i cieciorką) pokrój w kostkę i podsmaż je na rozgrzanej oliwie wraz z kolendrą, kminem rzymskim, kurkumą, słodką papryką. Smaż, aż cebulka się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i chilli. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory, wymieszaj. Duś kilka minut i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj ok. 10 min., dodaj połowę ciecierzycy i zagotuj. Zmiksuj całość na krem, dopraw do smaku sokiem cytrynowym i dodaj resztę ciecierzycy. Jeszcze raz zagotuj (zupa powinna być gęsta). Podawaj z listkami bazylii.

Zupa krem z zielonego groszku
Składniki
- 450 g mrożonego groszku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duża zielona papryka
- 1 średnia szalotka
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżki tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek oraz paprykę obierz i drobno pokrój. Na rozgrzany olej najpierw wrzuć cebulę oraz czosnek, a po chwili paprykę. Całość posól i duś. Po kilku minutach dodaj groszek. Warzywa zalej 3/4 l wody i gotuj ok. 10-12 minut. Dopraw do smaku i zblenduj.

Buraczkowa
Składniki
- 3 średniej wielkości buraki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- opcjonalnie: szczypiorek i feta do posypania
Sposób przygotowania
Warzywa umyj, obierz, pokrój i podsmaż na oliwie. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut (aż buraki będą miękkie). Całość zmiksuj i podawaj np. z uprażonymi nasionami, pestkami, szczypiorkiem i pokruszonym serem feta. Buraki możesz też upiec w folii w piekarniku i dodać do bulionu pod koniec gotowania - zupa zyska nieco inny, głębszy smak.

Ogórkowa z kaszą
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 ogórki kiszone
- 200-250 ml woda z ogórków do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania
Marchew, pietruszkę i selera umyj obierz i pokrój na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło i podsmaż warzywa. Całość zalej 0,75 litra wody, dodaj pora, listek laurowy, ziele angielskie i gotuj 25 minut na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ogórki starte na tarce wraz z 200 ml wody z ogórków. Wyjmij pora i dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj zupę kolejne 15 minut. Zagotuj, całość zmiksuj, ale niezbyt dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną, kleksem śmietany i koperku.