Zupy oczyszczające

Nie tylko pomagają odtruć organizm, dostarczają też energii i witamin. Przede wszystkim jednak są proste w przygotowaniu i pyszne!

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa123RF/PICSEL

Pomidorowa na ostro

Sposób przygotowania

Warzywa (poza pomidorami i cieciorką) pokrój w kostkę i podsmaż je na rozgrzanej oliwie wraz z kolendrą, kminem rzymskim, kurkumą, słodką papryką. Smaż, aż cebulka się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i chilli. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory, wymieszaj. Duś kilka minut i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj ok. 10 min., dodaj połowę ciecierzycy i zagotuj. Zmiksuj całość na krem, dopraw do smaku sokiem cytrynowym i dodaj resztę ciecierzycy. Jeszcze raz zagotuj (zupa powinna być gęsta). Podawaj z listkami bazylii. 

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku123RF/PICSEL

Zupa krem z zielonego groszku

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek oraz paprykę obierz i drobno pokrój. Na rozgrzany olej najpierw wrzuć cebulę oraz czosnek, a po chwili paprykę. Całość posól i duś. Po kilku minutach dodaj groszek. Warzywa zalej 3/4 l wody i gotuj ok. 10-12 minut. Dopraw do smaku i zblenduj.

Zmysłowe smaki: Zupa krem z groszkuInteria.tv
Zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa123RF/PICSEL

Buraczkowa

Sposób przygotowania

Warzywa umyj, obierz, pokrój i podsmaż na oliwie. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut (aż buraki będą miękkie). Całość zmiksuj i podawaj np. z uprażonymi nasionami, pestkami, szczypiorkiem i pokruszonym serem feta. Buraki możesz też upiec w folii w piekarniku i dodać do bulionu pod koniec gotowania - zupa zyska nieco inny, głębszy smak.

Przepis na barszcz ukraińskiInteria Kulinaria
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa123RF/PICSEL

Ogórkowa z kaszą

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę i selera umyj obierz i pokrój na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło i podsmaż warzywa. Całość zalej 0,75 litra wody, dodaj pora, listek laurowy, ziele angielskie i gotuj 25 minut na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ogórki starte na tarce wraz z 200 ml wody z ogórków. Wyjmij pora i dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj zupę kolejne 15 minut. Zagotuj, całość zmiksuj, ale niezbyt dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną, kleksem śmietany i koperku.

Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas