Reklama

Reklama

Zupy oczyszczające

Nie tylko pomagają odtruć organizm, dostarczają też energii i witamin. Przede wszystkim jednak są proste w przygotowaniu i pyszne!

Pomidorowa na ostro

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 2-4 osób

Składniki

  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 6 pomidorów obranych ze skórki (lub z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli bez pestek
  • 300 g cieciorki z puszki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1-2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 garść listków bazylii

Sposób przygotowania

Warzywa (poza pomidorami i cieciorką) pokrój w kostkę i podsmaż je na rozgrzanej oliwie wraz z kolendrą, kminem rzymskim, kurkumą, słodką papryką. Smaż, aż cebulka się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i chilli. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory, wymieszaj. Duś kilka minut i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj ok. 10 min., dodaj połowę ciecierzycy i zagotuj. Zmiksuj całość na krem, dopraw do smaku sokiem cytrynowym i dodaj resztę ciecierzycy. Jeszcze raz zagotuj (zupa powinna być gęsta). Podawaj z listkami bazylii. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje