Zupy z kaszą
Pełne warzyw, zdrowe i bardzo pożywne. Równie dobre jak tradycyjny krupnik.

Brokułowo-cukinowa z kuskusem
Składniki
- 1 duży brokuł
- 2 cukinie,
- 2/3 szkl. kaszy kuskus
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 1 porcja rosołowa kurczaka
- po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 2 goździki
- 2 listki laurowe
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju obierz, oczyść, opłucz i pokrój na duże kawałki. Mięso umyj, włóż do garnka. Zalej 6 szkl. zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze. Usuń pianę z powierzchni wywaru. Wrzuć listki laurowe, goździki oraz ziarenka pieprzu i ziela. Dopraw solą i mielonym pieprzem. Gotuj 30-35 minut. 2. Wywar przecedź. Brokuł i cukinie oczyść. Brokuł podziel na małe różyczki, a cukinie potnij w kostkę. Warzywa wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj 5 minut. Potem wsyp kaszkę kuskus. Gotuj razem przez kolejne 5 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Barszczyk z bulgurem

Składniki
- 3 buraki ćwikłowe
- 40 dag wołowiny na rosół
- 1/3 selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- 1/3 główki białej kapusty
- 1/3 szkl. koncentratu buraczanego
- 6 łyżek kaszy bulgur
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- cukier
- sól, pieprz
- natka
Sposób przygotowowania
1. Mięso zalej w garnku 8 szkl. zimnej wody. Zagotuj, usuń pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Dodaj listki i ziele. Gotuj ok. 45 minut. Kapustę oczyść, poszatkuj. Pozostałe warzywa obierz, ziemniaki i buraczki pokrój w kostkę, resztę jarzyn grubo zetrzyj. 2. Kaszę i warzywa (prócz ziemniaków) wrzuć do wywaru. Gotuj ok. 20 min. Dołóż ziemniaki. Gotuj jeszcze 10 min. Dodaj koncentrat. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do talerzy. Udekoruj natką. Mięso z wywaru wykorzystaj np. do farszu na pierogi albo pokrój i dodaj do zupy.

Minestrone z kaszą perłową
Składniki
- 40 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 5 łyżek płatków owsianych (zmielonych)
- 1 jajko
- 2 i 1/2 litra bulionu drobiowego
- 2/3 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 marchewki, 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego,
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2–3 dymki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Mięso mielone wyrób z płatkami i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj małe pulpeciki. Włóż je do lodówki. Kaszę opłucz na sitku, osącz. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, umyj i pokrój na kawałeczki. 2. Bulion zagotuj z listkami i zielem. Dodaj warzywa. Gotuj je 10 min. Włóż klopsiki. Gotuj je w zupie ok. 10 min. Dołóż kaszę, ponownie zagotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę posyp posiekanymi dymkami.

Dyniowa z pęczakiem
Składniki
- 1 dynia (ok. 2 kg)
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2–3 łyżeczki curry
- 2 szkl. soku jabłkowego
- 2 łyżki bulionu w proszku
- 2 jabłka
- 5–6 łyżek pęczaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- posiekany tymianek do posypania
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Dynię rozetnij, oczyść z pestek i włókien. Miąższ odetnij od skóry, pokrój go na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Oprósz curry. Krótko zasmaż. Dodaj dynię i ziemniaki, dolej sok jabłkowy i 2 szkl. wody. Gotuj 20 min. 2. Jabłka obierz, oczyść, dodaj do zupy. Wsyp bulion. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Wyjmij trochę dyni, resztę zupy zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Posyp kaszą, odłożoną dynią i tymiankiem.