Żur wykwintny w czapie
Pomysłowo podany.

Składniki:
- 1,5 l wody, - 25 dag wędzonego boczku, - 500 ml zakwasu na żur, - 1 pietruszka, kawałek selera, - 2 ząbki czosnku, 1 cebula, - 30 dag kiełbasy, - 4 łyżki ugotowanych startych buraczków, - 125 ml śmietanki kremówki, - łyżka kminku, - łyżka majeranku, - 1-2 łyżki chrzanu, - 40 dag mrożonego ciasta francuskiego, - żółtko
Przygotowanie:
Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Następnie dolej śmietankę wymieszaną z chrzanem. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek razem z tłuszczem. Wymieszaj. Zagotuj. Po porcji żuru wlej do bulionówek, do każdej ostrożnie włóż porcję buraczków. Rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego krążki o 1 cm większe niż średnica bulionówek. Przykryj bulionówki mocno dolepiając ciasto co brzegów naczynia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Wstaw do piekarnika 180 st. C i zapiekaj około 15 minut.