Żurawinowe ciasto z kurczakiem

Zaskakujący przepis!

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 20 g masła
  • oliwa
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • Składniki na sos:
  • 100 g suszonej żurawiny np. Bakalland
  • 200 ml soku porzeczkowego
  • 70 g skórki pomarańczy np. Bakalland
  • szczypta chilli

Przygotowanie:

1. Piersi kurczaka myjemy i kroimy w cienkie paski, następnie na patelni rozgrzewamy masło i przez ok. 3 minuty smażymy kurczaka. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do kurczaka, podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.

Reklama

2. Dodajemy musztardę i śmietanę i do wszystkich składników wlewamy bulion. Kiedy sos będzie miał gęstą konsystencję doprawiamy gałką muszkatołową oraz sól i pieprz i jeszcze przez chwilę gotujmy sos. Następnie w brytfance rozwijamy ciasto francuskie. Na spód przekładamy sos żurawinowy, a następnie farsz z kurczaka. Górę przykrywamy ciastem i smarujemy surowym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.

Przepis na sos

1. Suszoną żurawinę przekładamy do rondelka i zalewamy sokiem malinowym. Następnie składniki gotujemy na małym ogniu, aż zaczną przypominać gładką masę.  Dodajemy skórkę pomarańczy i odrobinę chilli. 

2. Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia. Sos będzie doskonałym dodatkiem do serów i mięs, a także domowych pasztetów.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje