Żurek na żeberkach z kiełbasą
Żurek przygotowany według tego przepisu to wyjątkowa zupa, która z pewnością może trafić na świąteczny stół.
Przygotowanie:
Ugotuj żeberka. Wyjmij mięso, zbierz tłuszcz. Dolej wody, by otrzymać 2,5 litra wywaru, wlej zakwas z butelki. Zagotuj.
Pokrój cebulę, czosnek; marchewkę zetrzyj na tarce. Pokrój kiełbasy w plasterki, żeberka i boczek na kawałeczki.
Na tłuszczu z gotowania żeberek podsmaż przygotowane składniki. Przełóż do wywaru i gotuj kilka minut.
Dodaj chrzan. Wlej śmietanę, przypraw żurek, posyp posiekaną natką.
Ugotuj jajka na twardo. Trzy pokrój na ćwiartki, pozostałe jajka – w kostkę. Podaj z żurkiem.
***
Zobacz także: