Żurek na żeberkach z kiełbasą
Żurek przygotowany według tego przepisu to wyjątkowa zupa, która z pewnością może trafić na świąteczny stół.
Składniki
- 2 paski surowych żeberek wieprzowych
- 15 dag wędzonego boczku
- po 2 kawałki każdej kiełbasy: białej parzonej, pieczonej i chłopskiej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- mała marchewka
- łyżka chrzanu
- 6 łyżek śmietany
- pęczek natki
- 8 jajek
- butelka zakwasu na biały żurek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj żeberka. Wyjmij mięso, zbierz tłuszcz. Dolej wody, by otrzymać 2,5 litra wywaru, wlej zakwas z butelki. Zagotuj.
Pokrój cebulę, czosnek; marchewkę zetrzyj na tarce. Pokrój kiełbasy w plasterki, żeberka i boczek na kawałeczki.
Na tłuszczu z gotowania żeberek podsmaż przygotowane składniki. Przełóż do wywaru i gotuj kilka minut.
Dodaj chrzan. Wlej śmietanę, przypraw żurek, posyp posiekaną natką.
Ugotuj jajka na twardo. Trzy pokrój na ćwiartki, pozostałe jajka – w kostkę. Podaj z żurkiem.
***
Zobacz także: