Żurek na żeberkach z kiełbasą

Żurek przygotowany według tego przepisu to wyjątkowa zupa, która z pewnością może trafić na świąteczny stół.

Żurek możesz podać z jajkiem na twardo
Żurek możesz podać z jajkiem na twardo123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 paski surowych żeberek wieprzowych
  • 15 dag wędzonego boczku
  • po 2 kawałki każdej kiełbasy: białej parzonej, pieczonej i chłopskiej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mała marchewka
  • łyżka chrzanu
  • 6 łyżek śmietany
  • pęczek natki
  • 8 jajek
  • butelka zakwasu na biały żurek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj żeberka. Wyjmij mięso, zbierz tłuszcz. Dolej wody, by otrzymać 2,5 litra wywaru, wlej zakwas z butelki. Zagotuj.

Pokrój cebulę, czosnek; marchewkę zetrzyj na tarce. Pokrój kiełbasy w plasterki, żeberka i boczek na kawałeczki.

Na tłuszczu z gotowania żeberek podsmaż przygotowane składniki. Przełóż do wywaru i gotuj kilka minut.

Dodaj chrzan. Wlej śmietanę, przypraw żurek, posyp posiekaną natką.

Ugotuj jajka na twardo. Trzy pokrój na ćwiartki, pozostałe jajka – w kostkę. Podaj z żurkiem.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowymPolsat