Żurek na żeberkach z kiełbasą

Żurek przygotowany według tego przepisu to wyjątkowa zupa, która z pewnością może trafić na świąteczny stół.

Żurek możesz podać z jajkiem na twardo
Żurek możesz podać z jajkiem na twardo123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Ugotuj żeberka. Wyjmij mięso, zbierz tłuszcz. Dolej wody, by otrzymać 2,5 litra wywaru, wlej zakwas z butelki. Zagotuj.

Pokrój cebulę, czosnek; marchewkę zetrzyj na tarce. Pokrój kiełbasy w plasterki, żeberka i boczek na kawałeczki.

Na tłuszczu z gotowania żeberek podsmaż przygotowane składniki. Przełóż do wywaru i gotuj kilka minut.

Dodaj chrzan. Wlej śmietanę, przypraw żurek, posyp posiekaną natką.

Ugotuj jajka na twardo. Trzy pokrój na ćwiartki, pozostałe jajka – w kostkę. Podaj z żurkiem.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas