Reklama

Reklama

Żurek z białą kiełbasą

W wielu domach jest jednym z głównych dań świątecznego menu, oczywiście zaraz po jajku. Dobrze by było, gdyby smyk także mógł spróbować tej zupy.

Jednak w tradycyjnej postaci, czyli z białą kiełbasą, wędzonką, śmietaną oraz chrzanem, żurek nie jest odpowiedni dla malucha.

Reklama

Te składniki są tłuste, ciężkostrawne i w dużych ilościach mogą smykowi zaszkodzić.

Dietetyk radzi: Jeśli chcemy poczęstować dziecko żurkiem, ugotujmy go na naturalnym zakwasie i wywarze z jarzyn.

Wystrzegajmy się kostek rosołowych i zupy w proszku. Produkty te zawierają dużo soli i polepszaczy smaku, które mogą obciążyć układ pokarmowy malucha.

Do żurku oprócz jajka na twardo można dodać białą kiełbasę. Jednak należy obrać ją ze skórki i pokroić w kostkę.

Natomiast zamiast śmietany do zabielania użyjmy jogurtu naturalnego. Tak przygotowany żurek może zjeść smyk po 1. roku.

Dowiedz się więcej na temat: żurek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje