Żytni wrap z pomidorowym tofu
Porcja dla 2 osób. Trudność: łatwe. Czas przygotowania: ok. 15-20 minut.

Składniki
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 150 g naturalnego tofu pokrojonego w plasterki (o grubości 0,5 cm)
- 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 szklanki gęstej passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli
Składniki
- dodatki (do wyboru)
- 2 duże żytnie tortille
- lub 2-3 kromki dobrej jakości pełnoziarnistego (najlepiej żytniego lub gryczanego) pieczywa na zakwasie
- lub 2-3 kromki chleba ze skiełkowanego ziarna żyta opieczone z jednej strony na suchej patelni
- oliwa z pierwszego tłoczenia do skropienia pieczywa (w sumie ok. 1 łyżki)
- rukola
- oliwki
- rzodkiewka
- 2 dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski i grillowana na suchej patelni
- gomasio z przyprawami
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Na oliwie podsmażamy z obu stron tofu - na złoty kolor. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę. Uważamy, aby go nie przypalić. Dodajemy płatki chili i wlewamy passatę. Zwiększamy ogień do maksimum. Dodajemy suszone oregano. Całość odparowujemy przez chwilę, tak aby sos się skarmelizował i obkleił plastry tofu. Dodajemy sól. Tortille lub podpieczone kromki pełnoziarnistego pieczywa skrapiamy niewielką ilością oliwy. Nakładamy warstwę sosu pomidorowego, rukolę, kilka kawałków tofu i resztę dodatków. Przed podaniem możemy też skropić całość sokiem z cytryny do smaku.

Przepis pochodzi z książki "Jem (to co) kocham i chudnę" Karoliny i Macieja Szaciłło. Wydawnictwo Zwierciadło.
"Jem (to co) kocham i chudnę" zdecydowanie wykracza poza poradnik zdrowego odżywiania. Ta książka ma moc, powstała, bowiem w wyniku współpracy zaprzyjaźnionych specjalistów. Przepisy razem z Karoliną przygotował jej mąż, ekspert od zdrowego żywienia - Maciej Szaciłło. Część somatoterapeutyczną przygotowała Emilia Żurek, psychosomatoanalityk, mediator, coach i ekspert w międzynarodowych projektach coachingowych. Z kolei nadzór merytoryczny nad wszystkimi przepisami prezentowanymi książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny.