Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Ciasto, które pachnie latem!

Składniki
- kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- ciasto
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 100 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski
- drożdżówki
- 350-360 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
Sposób przygotowania
Kruszonka 1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić 10-15 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Ciasto 2. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić. 3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1. 4. Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto umieścić w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. 6. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Drożdżówki 7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić. 8. Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką. 9. Piec ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast. 10. Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
Kruszonka
1. Do naczynia wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
Ciasto 2. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić. 3. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać - od czasu do czasu mieszając. Przelać do miski. 4. Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić ciasto. Następnie umieścić je w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. 6. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Drożdżówki 7. Odważyć truskawki. 8. Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką. 9. Piec ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast. 10. Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.