Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkamimateriały prasowe

Składniki

- kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

- ciasto

  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 100 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski

- drożdżówki

  • 350-360 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?