Krem z porów i ziemniaków
Pyszna zupa, w sam raz na obiad jesienną porą

Składniki
- 2 pory pokrojone w plastry
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 200 ml śmietanki np. Wypasionej 30% Mlekovita
- 3 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i świeżo mielony pieprz
- masło klarowane np. Mlekovita do smażenia
- Do podania:
- 4 łyżki śmietany np. Polskiej 18% Mlekovita
- 1/4 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plastry i zanurzonego w zimnej wodzie
- 1/4 piklowanego pora*
- 1 mała garść uprażonych pestek słonecznika
4
Sposób przygotowania
1. Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki.
2. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką , doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną i piklowanym porem.
Składniki
na piklowanego pora
- 1/4 białej części pora pokrojonej w cienkie plastry
- 30 ml octu z białego wina
- 30 g cukru
- 60 ml wody
- 1 ziele angielskie i 1 mały liść laurowy
4
Sposób przygotowania
Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.