Rurki z serowo - cukiniowym farszem
Cannelloni z takim nadzieniem można zapiec też pod beszamelem.

Składniki
- opakowanie makaronu cannelloni (duże rurki)
- 2 cukinie
- 2 kulki sera mozzarella
- 3 łyżki śmietany
- jajko
- słoik przecieru pomidorowego
- olej
- tarty parmezan
- przyprawy
- sól, pieprz
- bazylia (ew. świeża bazylia także do dekoracji)
- oregano
- papryka słodka
- czosnek
Sposób przygotowania
1. Obie cukinie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Lekko osącz. Ser mozzarella również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (wcześniej możesz go włożyć na krótko do zamrażarki, żeby był twardszy - łatwiej będzie go trzeć). 2. Cukinię połącz z serem, dodaj śmietanę, przypraw całość czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią. Nadziej farszem makaronowe rurki. 3. W natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym rozłóż przecier (najlepszy jest domowy; możesz użyć też pokrojonych pomidorów), doprawiony czosnkiem, papryką, solą oraz oregano. Nałóż rurki. Posyp parmezanem. Zapiekaj w 180 st. C 40 min (lub aż makaron zmięknie).