Wyśmienite ciasta
Sprostają oczekiwaniom największych smakoszy!

Kostka orzechowa
Składniki
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- krem
- 50 dag mascarpone
- 7 łyżek cukru pudru
- 20 dag ciastek
- 35 dag masła orzechowego
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
1. Białka ubij, pod koniec stopniowo dodaj cukier. W trakcie miksowania dodawaj po 1 żółtku, wodę i olej. Mąkę, proszek i kakao przesiej i wsyp do masy. Wymieszaj łyżką. Masę przelej do formy (20 x 20 cm), wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w temp. 175°C. Po wystudzeniu przekrój na 2 blaty. 2. Składniki na krem zmiksuj, na koniec wkrusz ciasteczka i wymieszaj. Blaty przełóż kremem, 1/3 pozostaw na wierzch. Udekoruj.

Sernik z owocami
Składniki
- 25 dag twarogu mielonego
- 400 ml jogurtu greckiego
- 150 ml śmietanki 36 proc.
- 2 szkl. świeżych owoców
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- na polewę
- 1 tabl. białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- łyżka jogurtu naturalnego
- barwnik spożywczy
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Żelatynę zalej 8 łyżkami wrzątku i odstaw do napęcznienia. Owoce zblenduj. Jogurt połącz z twarogiem i cukrem pudrem. Dodaj owoce i wymieszaj. 2. Żelatynę podgrzej, a następnie przestudź. Dodaj do niej łyżkę masy owocowej, wymieszaj. Następnie dołóż dwie kolejne i jeszcze raz wymieszaj. Wlej do owoców. Śmietankę ubij na sztywno i połącz za pomocą szpatułki z pozostałą masą. Wylej do kokilek (300 ml). Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przełóż na talerzyki. 3. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Dodaj jogurt i barwnik. Połącz. Przestudź i oblej desery. Udekoruj owocami.