Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

Szparagi w sosie jogurtowym
Szparagi w sosie jogurtowymmateriały prasowe

Białe szparagi w sosie jogurtowym

Składniki

  • 600 g wody
  • 800-1000 g białych szparagów, o grubości ok. 1 cm, obranych
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • oregano, świeże, do dekoracji

Sposób przygotowania

Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagamimateriały prasowe

Sałatka ze szparagami i ziemniaczkami

Składniki

- sałatka

  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków, młodych, obranych (Ø 3-3,5 cm)
  • 1 pęczek zielonych szparagów, bez twardych końców (ok. 330 g)
  • 300 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 150 g sera korycińskiego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)

- sos

  • 70 g oliwy z oliwek
  • 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g octu
  • 15 g musztardy np. Dijon
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Sposób przygotowania

Szparagi z szynką
Szparagi z szynkąmateriały prasowe

Ażurowe naleśniki ziołowe

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g liści bazylii, świeżych
  • 3-4 liście szałwii, świeże
  • 130 g mleka
  • 630 g wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
  • 1 szczypta soli
  • 15 g oleju
  • 400-500 g białych szparagów (1 pęczek), bez zdrewniałych dolnych części, obranych
  • masło, do smażenia
  • 4 łyżki migdałów, w płatkach
  • 8 plastrów szynki długodojrzewającej np. szwarcwaldzkiej

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?