Roladki z jajkiem

Wiosenna propozycja.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 4 jajka na twardo,
- 10 dag ostrego żółtego sera,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżki kiełków sojowych,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 8 - 10 liści sałaty,
- pęczek rzodkiewek,
- cukier, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Jajka obrać, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Kiełki sojowe włożyć do wrzącej wody, gotować minutę, odcedzić, posiekać. Majonez wymieszać starannie ze śmietaną, przyprawić odrobiną cukru, solą i pieprzem. Posiekane jajka, ser, pestki, kiełki, rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać posiekany czosnek oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego. Wymieszać. Farsz nałożyć na umyte i osuszone liście sałaty, zwinąć je. Ułożyć roladki na półmisku. Udekorować rzodkiewkami, schłodzić.
Porcja - 85 kcal
Czas przygotowania: 30 minut

Dowiedz się więcej na temat: jaja | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje