Reklama

Reklama

Rosti ze śledziem

Ziemniaki obierz lub wyszoruj. Nie krój na mniejsze kawałki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.

Składniki na 3-4 porcje:

Placki:

  • 60 dag mączystych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • sól
  • pieprz

Śledzie:

Reklama

  • ok. 25 dag śledzi w oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 cytryny
  • grubo mielony pieprz
  • 1/2 szkl. oleju
  • po 2 łyżki śmietany 18% i jogurtu naturalnego
  • gałązki koperku

Sposób przygotowania:


1. Śledzie pokrój na kawałki. Cebulę i cytrynę na plasterki. W słoiku ułóż warstwami cebulę, śledzie, cytryny i znów śledzie. Zakończ cebulą. Zalej olejem, zakręć i odstaw na noc do lodówki.

2. Ziemniaki obierz lub wyszoruj. Nie krój na mniejsze kawałki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do lekkiego ostudzenia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko i mąkę. Cebulę posiekaj i zmieszaj z ciastem. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Łyżką nakładaj po porcji masy ziemniaczanej. Smaż na rumiano.

3. Placki szybko osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż po parę sztuk na ogrzanym talerzu. Na wierzchu połóż po łyżce śmietany wymieszanej z jogurtem i po małej porcji śledzi, bez cebuli i cytryny. Posyp pieprzem i udekoruj koperkiem.Mocny smak - do wody do gotowania ziemniaków wrzuć kilka ziarenek kminku i całą papryczkę chili. Nabiorą ostrego smaku.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy