Letnia zapiekanka z pomidorów

Pyszny i zdrowy letni obiad.


Składniki:

Reklama

  • 25 g masa
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 75 g tartego parmezanu
  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 750 g szpinaku
  • 100 g bekonu
  • 500 g pomidorów
  • tłuszcz do formy
 Przygotowanie:

Masło roztopić. Dodać mąkę, bułkę, parmezan i dobrze wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki dobrze wymyć, włożyć do wrzątku i gotować ok. 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szpinak dobrze wymyć. Bekon pokroić w cienkie paski i uprażyć na patelni, zdjąć. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić cebulę i smażyć 1-2 minuty. Dodać szpinak i smażyć ok 2-3 minuty. Pomidory pokroić w plastry. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w plastry.

Formę żaroodporną nasmarować tłuszczem. Ułożyć pokrojone ziemniaki, na nich szpinaki i połowę bekonu, a następnie pomidory. Posypać przygotowaną wcześniej posypką. Zapiekać w temp. 200 st. C przez 20-25 minut. Posypać pozostałym bekonem.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal


Dowiedz się więcej na temat: pomidory | ziemniaki | szpinak | zapiekanka | Letnia zapiekanka z pomidorów

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje