Aksamitna szynka cytrynowa - Anna
1/2 kg szynki wieprzowej, sól, 3 łyżki śmietany 12%, pół cytryny, olej, liść laurowy, ziele angielskie, chili, 3 małe cebule
Wykonanie:
Cebulki pokroić w talarki, podsmażyć na patelni w oleju. Mięso pokroić w średniej wielkości plastry, koniecznie rozbić tłuczkiem ( bo wtedy mięso jest delikatniejsze )posypać odrobiną chili i posolić. Następnie poddusić razem z wcześniej usmażoną cebulką w głębokim garnku. W czasie duszenia dodać połowę liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i trzy łyżki śmietany. Pod koniec duszenia wycisnąć do garnka sok z połowy cytryny. ( Należy uważać żeby sok był bez ziarenek )W ten sposób powstanie pyszny sos cytrynowy. Szynkę można podać z ziemniakami albo z ryżem.