Befsztyki wołowe - gonia

<b>Składniki: </b>50 dag polędwicy wołowej, sól, pieprz, sok z cytryny, 5 dag smalcu, 1 łyżka masła, 2 łyżki chrzanu.

Przygotowanie

Mięso umyć, ewentualnie wykrajać żyły, osuszyć i pokroić w plastry (w poprzek włókien). Kawałki mięsa popieprzyć, pokropić sokiem z cytryny, pozostawić ułożone jedna na drugiej i przyciśnięte ;-) w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Następnie rozbić mięso tłuczkiem (zwilżonym wodą), uformować okrągłe befsztyki, usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Zrumienić obustronnie, posolić i od razu podawać. Gotowe befsztyki ułożyć na półmisku, na każdym położyć odrobinę masła i trochę chrzanu. Można usmażyć oddzielnie plastry cebuli i dodać do usmażonych befsztyków;-) Oczywiście, jeśli ktoś lubi...

Smacznego :)

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas