Ciasto drożdżowe

Nadesłał Piotr.

Składniki:

Reklama

1) 340g. mąki (2 szklanki),
2) 25g. drożdży,
3) 110 g. mleka (pół szklanki),
4) 90g. margaryny (ok.1/3 kostki),
5) 120 g. cukru kryształu (pół szklanki),
6) 4 żółtka,
7) 4 białka,
8) 1,5 łyżeczki od herbaty zapachu waniliowego

Przygotowanie:

1) Przesiewamy mąkę i z dwóch odważonych produktów: mąki i mleka, odejmujemy 2 czubate łyżki mąki i 2 łyżki mleka (na rozczyn).

2) Białka i zapach waniliowy dodajemy do przesianej mąki. (Rada: Dodanie do ciasta drożdżowego piany z białek spowoduje, że ciasto nie wyrośnie).

3) Ucieramy 4 żółtka ze 120g. cukru kryształu, topimy masło, studzimy, dodajemy do przesianej mąki.

4) Całość ucieramy 10 minut, równocześnie dodając mleko. W wyniku miksowania ma powstać mieszanina o konsystencji 30 proc. lejącej się śmietany.

5) Przygotowujemy rozczyn: Drożdże rozgniatamy z 2 płaskimi łyżeczkami cukru pudru, gdy drożdże staną się płynne, dodajemy 2 czubate łyżki mąki, mieszamy łyżką, by nie było grudek z mąki, następnie dodajemy 2 łyżki mleka i ostrożnie mieszamy i odstawiamy do wzrostu.

6) Dodajemy rozczyn do masy mącznej i dokładnie mieszamy powstałą masę i przekładamy do formy o poj. 3 litrów, odstawiamy do wzrostu na około 40 minut i pieczemy 40 minut w temp. 140 º C, tylko z dolną grzałką.(ciasto jest tak delikatne, że górna grzałka powoduje opadniecie ciasta).

7) Po ostudzeniu lukrujemy lukrem z soku z cytryny, cukru pudru i zapachu waniliowego.

8) Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i ma charakterystyczny świeży smak, bo zawiera dużo żółtek i białek na szklankę (170g.) mąki.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje