Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem
Przepis nadesłany przez: arabska_utopia.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe: - mąka żytnia drobna, - jaja, - mleko,- woda, - sól, - oliwa z oliwek
Farsz: - hummus, - szpinak liściasty, - dymka, - czosnek, - sól, - pieprz, - masło klarowane
Sposób przygotowania:
Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpinak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.