Hiszpanski omlet - przysłała Ania

2 duże ziemniaki, 1 cebula, puszka tuńczyka, 20 dkg żółtego sera, 6 jajek, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w dość drobną kostke, gotujemy (ale nie rozgotowujemy!) w osolonej wodzie, odcedzamy.

Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie (na rozgrzaną oliwe z oliwek - ok. 2 łyżki) razem z ugotowanymi ziemniakami i smażymy dopóki ziemniaczki i cebulka zarumienią sie na złocisty kolor.

Jajka w calosci rozbijamy, bełtamy, a nastepnie wrzucamy do nich podsmażone ziemniaki i cebulkę, rozdrobnionego tuńczyka i starkowany ser, dodając sól, pieprz do smaku (niekoniecznie). Mieszamy, a następnie wylewamy całą masę na patelnię.

Smażymy na średnim ogniu, aż spód będzie miał ładny, złoty kolor. Następnie przy pomocy dużego talerza przewracamy na drugą strone i smażymy chwilkę tę drugą stronę.

Serwujemy na gorąco lub zimno (może być z majonezem). Taka porcja to obiad lub kolacja dla 4-osobowej rodziny lub 2 obiady dla 2 osób.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas