Jajka po szkocku - Sylwia

<b>Składniki</b>: jajka, mięso mielone wieprzowe, sól, przyprawy, bułka, mleko, olej, zielona sałata lub pietruszka.

Przygotowanie

Przygotowujemy mięso mielone wieprzowe. Solimy, pieprzymy, dodajemy trochę namoczonej bułki w mleku. Mieszamy wszystko razem. Gotujemy jajka na twardo (tyle ile zjemy), następnie po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, by szybciej się wystudziły i dobrze obrały. Następnie jajka zawijamy w mięsie mielonym, tak aby nie było ich widać. Do wysokiego naczynia, w którym znajduje się koszyczek na frytki wlewamy dużą ilość oleju i rozgrzewamy go. Do rozgrzanego już oleju (do koszyczka) wkładamy jajka w mięsie i smażymy kilka minut. Gdy będą już miały złocisty kolor możemy je wyciągnąć. Talerz możemy udekorować zieloną sałatą lub natką zielonej pietruszki. Życzę smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas