Mazurek pomarańczowy - Dariusz
Na kruche ciasto: 60 dag mąki, 25 dag cukru, 35 dag masła, 3 żółtka, szczypta soli; na polewę: 2 pomarańcze, 1 cytryna, 22,5 dag cukru
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Następnie wyjmujemy je i rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm), który układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, formując rant. Pieczemy na złoty kolor w 200°C (ok. 15 min). Dokładnie umyte w gorącej wodzie cytrusy kroimy na kawałki (wraz ze skórką), wyjmujemy pestki i
miksujemy. Zmiksowane owoce podgrzewamy z cukrem ok. 30 min, często mieszając. Polewa powinna stać się gęsta i lekko przezroczysta.
Ciepłą masę wylewamy na upieczony kruchy placek.